- مصارف و کاربردهای شکر قهوه ای :
شکر قهوه ای علاوه بر مصارف خانگی در شیرینی پزی و به خصوص پخت انواع کیک مصرف فراوانی دارد . این نوع شکر بر حسب کیفیت ، مزه ، بوی و قوام آن در ترکیبات شیر، بستنی ، خامه ، شیرینی و مخلوط های انواع کیک و بستنی به کار می رود . در اروپا و امریکا به این نتیجه رسیدند که شکر قهوه ای برای شیرینی پزی ، مربا ، کیک ، تارت و پای میوه به مراتب بهتر از شکر سفید می باشد و طعم و بوی آن بر لذیذ شدن این فرآورده ها می افزاید .
- ارزش غذایی و فواید شکر قهو ه ای و مقایسه آن با شکر سفید شکر قهوه ای :
شکر قهوه ای حاوی املاح مفید کلسیم ، منیزیم ، سدیم و پتاسیم می باشد بطوریکه یکصد گرم شکر قهوه ای حاوی حدود 370 کالری است در حالیکه در شکر سفید این مقدار به 400 کالری می رسد . با توجه به ساکاروز و کالری کمتر در شکر قهوه ای نسبت به شکر سفید مصرف آن توصیه می شود و عصاره آن برای سلامت افراد مفید است .
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در شربت نیشکر مانند فسفر ، کلسیم ، آهن و منیزیم و پتاسیم در شکر قهوه ای نیز وجود دارند . شکر قهوه ای برای سلامت پوست و رفع سلول های مرده آن مفید است . همچنین استشمام رایحه آن نیز آرامش بخش خواهد بود .
علاوه بر این شکر قهوه ای حاوی مقدار زیادی اسید گلیکولیک و اسید آلفا هیدروکسی است که این مواد برای حفظ سلامت پوست مفید می باشد و معمولاً از عناصر کلیدی محصولات گرانقیمت است . اسید گلیکولیک طبیعی موجود در شکر قهوه ای رطوبت پوست را تأمین کرده و از آن در برابر سموم محافظت می نماید .
این ماده علاوه بر اینکه آکنه پوستی را کاهش می دهد برای پوستهای حساس مناسب بوده و علاوه بر تهیه ماسکهای پوستی برای از بین بردن شوره سر و سلامت موها نیز مورد استفاده قرار می گیرد .
از فواید دیگر مصرف شکر قهوه ای بهبود جریان خون در بدن و تولید سلولهای خونی است . همچنین گفته می شود مصرف شکر قهوه ای اشتها را افزایش داده و سیستم هاضمه و گوارش را نیز تقویت می کند .
- شکر قهوه ای پیشنهادی مناسب برای فرآوردهای قنادی
شکر قهوه ای دارای کریستال های درشت تری در مقایسه با شکر سفید است و بسیار آهسته تر از شکر سفید حل می شود که در نتیجه بسیاری از تولید کنندگان شیرینی ها ترجیح می دهند از آن استفاده نکنند . امّا طعم کاراملی مطلوب آن ، شکر قهو ه ای را گزینه مناسبی برای تولیدات قنادی و شیرینی جات می نماید به گونه ای که استفاده از آن باعث ایجاد طمعی متفاوت و بکر می شود .
- شکر قهوه ای نیز مانند شکر سفید سریعاً جذب بدن می شود .
برای افراد دیابتی که در زمان های افت شدید قند خون ، به شربت شکر احتیاج دارند ، وضعیت شکر قه وهای و شکر سفید مانند یکدیگر است و همانند شکر سفید ، شکر قهوه ای نیز می تواند در مدت زمان کوتاهی ، قند خون را افزایش دهد.
شکر قهوه ای می بایست به لحاظ ظاهری دارای دانه بندی سالم ، رنگ یکنواخت بدون خاکه و فاقد هرگونه موارد خارجی باشد . ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی شکر قهوه ای مطابق جداول زیر می باشد .
ویژگیهای فیزیکی
شرح |
وضعیت قابل قبول |
رنگ |
طلایی روشن تا تیره |
بو |
قوی ، بوی مخصوص شکر قهوه ای |
طعم |
طعم مخصوص شکر قهوه ای |
ویژگیهای شیمیایی شکر قهوه ای
ردیف |
شرح |
حدود قابل قبول طبق استاندارد |
شکر قهوه ای شرکت میرزا کوچک خان |
1 |
درجه پلاریزاسیون مستقیم (گرم/درصد) |
کمینه 88 |
کمینه 98 |
2 |
خاکستر سولفات(گرم/درصد) |
بیشینه 3/5 |
بیشینه 3 |
3 |
قند اینورت (گرم/درصد) |
بیشینه 12 |
بیشینه 1 |
4 |
رطوبت (گرم/درصد) |
بیشینه 4/5 |
بیشینه 2 |
5 |
انیدرید سولفورو (میلی گرم در کیلوگرم) |
بیشینه 20 |
صفر |
مقایسه شکرقهوه ای و شکر سفید
شرح |
درصد ساکاروز |
درصد رطوبت |
درصد قنداینورت |
املاح |
شکر سفید |
99/9 |
0/06 |
ناچیز |
ناچیز |
شکر قهوه ای |
91-95 |
2-4 |
4-9 |
حاوی املاح کلسیم ، منیزیم ، سدیم و پتاسیم |